Digitalizarea si prezenta mai mare a dispozitivelor precum smartphone-urile si tabletele ar fi putut reduce importanta imprimarii la domiciliu, dar exista inca multi dintre noi care folosim corect imprimantele.

Dincolo de nisa profesionala si de afaceri, oferta de imprimante pentru acasa este foarte variata in ceea ce priveste performanta si costul. Pe care sa o alegi? Poti opta pentru imprimante clasice sau pentru imprimante 3D.

Alegerea celei mai bune imprimante pentru acasa

Desi multi dintre noi suntem luati pe sus oferta – si exista modele cu adevarat accesibile care ne fac sa ne gandim daca merita sa reinnoim imprimanta sau sa cumparam consumabilele – factorii cheie atunci cand alegem o imprimanta sunt tehnologia de imprimare pe care o folosesc, viteza de imprimare, functiile suplimentare sau costul pe pagina.

Cu toate acestea, factori precum conectivitatea sau dimensiunea pe care o avem sunt, de asemenea, importanti. Aceste detalii sunt valabile inclusiv pentru o imprimanta 3D profesionala.

Tehnologia de imprimare

Tehnologia de imprimare este decisiva la nivelul costurilor, atat la imprimare, cat si la achizitionarea perifericului in cauza. Atat de mult incat, conform calculelor noastre, in aceste vremuri cumpararea unui litru de cerneala de imprimanta va costa mai mult decat un litru de parfum de lux.

Jetul de cerneala este cea mai populara tehnologie din acest sector, desi laserul castiga teren. Preturile acestor imprimante in cele mai simple versiuni ale lor sunt de obicei destul de ieftine, permitandu-ne nu numai sa imprimam color, ci si sa accesam modele care scaneaza sau fotocopie.

Aici ne vom uita la cartusele incluse, capacitatea si pretul lor. De asemenea, merita sa ne uitam daca exista consumabile compatibile care fac investitia adaugata.

Aveti grija, deoarece cu acest tip de imprimanta este important sa luati in considerare cat de mult imprimam: daca o vom folosi intens, costul pe pagina va fi mai mare decat in cazul altor tehnologii.

In cazul in care cumperi o imprimanta 3d ieftina trebuie sa stii ca aceasta are alte consumabile decat una clasica si sa te orientezi in acest sens.
Imprimantele laser folosesc toner (pigmenti pulverizati) in loc de cartuse, oferind un cost pe pagina in general mai mic decat imprimarea cu cerneala.

Modelele single-color pentru acest sector sunt relativ accesibile, deci sunt deosebit de atractive daca aveti de gand sa imprimati documente in alb-negru, indiferent daca aveti de gand sa utilizati intensiv sau daca ideea este sa imprimati din cand in cand.

Tipuri de imprimante dupa functionalitate

Dupa cum am vazut, intensitatea si aplicatia determina pentru ce tehnologie sa optam, desi putem merge mai departe si cu functii suplimentare. Daca vrei sa stii spre exemplu ce poti face cu o imprimanta 3D va trebui sa te documentezi mai mult.

Cum este controlata o imprimanta?

Desi vom avea intotdeauna cablul pentru a conecta imprimanta la computer, exista si alte modalitati de a gestiona imprimanta care poate fi foarte utila in functie de locatia acestui lucru si unde vom trimite fisierele.

De exemplu, Wi-Fi, ceva care deschide usile nu numai pentru a-l folosi fara cabluri – cu confortul de a nu fi nevoie sa aiba ambele dispozitive inchise fizic – ci si pentru a putea trimite fisiere de pe tableta sau smartphone.

Cu toate acestea, exista si Bluetooth si NFC, care simplifica procedura cu dispozitive mobile. Daca vorbim despre o imprimanta 3D si despre cum functioneaza o imprimanta 3D atunci sunt mai multe lucruri de luat in calcul si pe care va trebui sa le citesti pentru a determina daca o astfel de imprimanta iti este potrivita cu adevarat.

Tine cont de modul in care vei folosi imprimanta pentru a reusi sa alegi modelul potrivit.